Mijn kind wil niet meer naar school

Een pruillip, driftbuien of zich juist stil in een hoekje verstoppen; sommige kinderen willen niet (meer) naar school, maar waarom? En wat kun je doen?

Welke reden heeft je kind?

Voor je het probleem kun oplossen, moet je erachter komen waar het probleem precies zit. Waarom heeft je kind geen zin in school? Enkele veel voorkomende redenen zijn:

Mijn kind wil niet naar school

Neem gerust contact op om uw zorg(en) te bespreken.

Verlatingsangst

Of je kind nu 4 is of 8, verlatingsangst kan altijd voorkomen. Het is best heftig voor je kind om in een andere omgeving te zijn en daar een heel eigen leven op te bouwen zonder jou als ouder.

Wat kun je doen?

Leg hem uit dat het juist leuk is om zelf dingen te ondernemen met nieuwe vriendjes. Stel hem gerust door te herhalen wanneer je hem komt ophalen en praat samen na over school. Wat heeft hij gedaan? Mak hem enthousiast met jouw reactie en laat merken dat je trots bent. Maak ook geen drama van het afscheid ’s ochtends. Hoe langer je het rekt, hoe moeilijker het is voor je kind om afscheid te nemen.

Teveel prikkels

Sommige kinderen hebben moeite met alle indrukken die ze op school moeten verwerken. Dat is ook niet zo vreemd met vaak heel veel leerlingen in een klas en overal afleiding op de loer.

Wat kun je doen?

Je kunt aan de omgeving op school niets veranderen, maar je kunt wel ervoor zorgen dat je kind buiten schooltijd genoeg rust en slaap krijgt. Ook helpt het om te praten over je kind zijn schooldag. Zo verwerkt hij alle indrukken beter. Denk je dat er meer aan de hand is? Ga ook in gesprek met de leerkracht van je kind.

Geen fijne sfeer op school

Is de juf aardig? Sluit je kind zich makkelijk aan bij de andere kinderen en komt hij wel goed mee in de klas? Dat kunnen allemaal redenen zijn voor je kind om te treuzelen als het tijd is voor school.

Wat kun je doen?

Door te praten kom je er vaak al snel achter wat je kind dwars zit. Misschien vindt hij de juf niet lief of sluiten de andere kinderen hem buiten. Je kunt in dit geval altijd even  met de juf praten om te kijken wat hieraan veranderd kan worden. Ga er wel neutraal in, want misschien is jouw kind zijn beleving wel heel anders dan de beleving van de juf of klasgenootjes. Overigens…niets is hierin ‘fout’. Ieder beleefd de situaties op zijn manier, bekijkend vanuit eerder opgedane ervaringen.

Gepest worden

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan ook zijn dat de andere kinderen niet zo aardig tegen jouw kind doen of hem zelfs pesten. Als dit het geval is, is het natuurlijk logisch dat je kind opziet tegen school.

Wat kun je doen?

Je kind zover krijgen dat hij vertelt dat hij gepest wordt, is meestal zo makkelijk nog niet. Maar door veel praten, kan hij zomaar ineens hints geven. Als je iets vermoedt kun je doorvragen. Ook kun je de juf inschakelen en vragen of zij iets merkt in de klas en zo ja, of ze een oogje in het zeil wil houden.

Blokkade

Het schrijven van blogs heeft een aantal maanden stil gelegen. Ik was er vol goede moed mee begonnen. Echter bleek dat ik toch andere zaken eerst...

Samen spelen – samen delen

Gezellig kleurend zie je je dochters aan tafel zitten. Heerlijk kletsend zijn ze bezig. Dan weer klinkt er een liedje door de kamer, dan weer een...

Mijn eerste keer

Dagelijks of wekelijks maak je het wel mee: iets voor het eerst doen (als je zelf niet iets nieuws doet, dan zie je het vast wel bij je man/ vrouw,...

Wil je hier verder over doorspreken? Maak dan hieronder een afspraak en ik bel/ mail u z.s.m. terug.

En/ of??

Wil je met andere ouders hierover van gedachten wisselen? Geef je dan op voor een OpvoedParty.