Regelmatig ruzie in huis?

Het opvoeden en grootbrengen van kinderen vergt veel van ouders. Het kan zo maar zijn dat je aan het einde van de dag blij bent als de kinderen lekker liggen te slapen. Er zijn van die dagen dat er veel ruzie is onderling. Wat kunnen de kinderen zitten te vitten op elkaar waar je als ouder niet blij van wordt. Veel pogingen heb je al ondernomen om tijdens ruzie de situatie onder controle te krijgen. Vaak lukt dat ook wel, maar toch zou je graag zien dat er minder ruzie onderling is.

Bedenk dat jij niet de enige bent die dit op deze manier niet wil. De kinderen vinden het ook niet fijn. In overleg met de kinderen zijn hier dan zeker stappen in te zetten met elkaar.

   Neem gerust contact op om uw zorg(en) te bespreken.

   Ruzie in huis

   Wat kun je zoal doen, samen met hen?

   • Allereerst bespreek je met je kinderen de situatie. Zo is het niet gezellig. Hoe zouden jullie het anders willen?
   • Wat levert het op als het goed gaat?
   • Noteer wat jullie met elkaar afspreken: wat gaat er goed als het fijn is? Bijv.: we laten elkaar met rust. We doen gezellig iets samen.
   • Hang het lijstje op een zichtbare plaats op zodat iedereen er aan herinnerd wordt.
   • Heb je ruimte om een succesmuur te maken? Bijv. d.m.v. een collage met post-its, foto’s, werkjes of andere creaties.
   • Vier jullie successen en bespreek met elkaar wat er al (een beetje) gelukt is. Liefst ook hoe het is gelukt.

   Wat kun je zelf nog doen?

   • Pas de situatie zo aan dat ze minder in elkaars vaarwater zitten. Bijv. plek aan tafel, volgorde van gebruik van de badkamer, op verschillende dagen bij vriendjes/ vriendinnetjes spelen, om de beurt naar boven en naar bed. Kijk wat voor jullie het beste past.
   • Met elkaar leuke activiteiten bedenken en inplannen waardoor er een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gecreëerd. Denk hierbij aan met elkaar koken, het menu bedenken, een uitstapje regelen/ bedenken.
   • Geef je kinderen los van elkaar voldoende individuele aandacht.
   • Vergelijk de kinderen met zichzelf en niet met elkaar!
   • Probeer niet te snel in te grijpen. Leer ze dat ze met elkaar verantwoordelijk zijn/ worden om samen tot een oplossing te komen.
   • Maak eens tijd vrij om stil te staan bij de leuke kanten en kwaliteiten van de kinderen.

   Blokkade

   Het schrijven van blogs heeft een aantal maanden stil gelegen. Ik was er vol goede moed mee begonnen. Echter bleek dat ik toch andere zaken eerst...

   Samen spelen – samen delen

   Gezellig kleurend zie je je dochters aan tafel zitten. Heerlijk kletsend zijn ze bezig. Dan weer klinkt er een liedje door de kamer, dan weer een...

   Mijn eerste keer

   Dagelijks of wekelijks maak je het wel mee: iets voor het eerst doen (als je zelf niet iets nieuws doet, dan zie je het vast wel bij je man/ vrouw,...

   Wil je hier verder over doorspreken? Maak dan hieronder een afspraak en ik bel/ mail u z.s.m. terug.

   En/ of??

   Wil je met andere ouders hierover van gedachten wisselen? Geef je dan op voor een OpvoedParty.